For henvisningspatienter - og dig med tandlægeskræk

Odontofobi

Er den latinske betegnelse for tandlægeskræk eller tandlægeangst. Omkring 25% af danskerne er påvirket af tandlægeskræk i større eller mindre grad. For nogle er det så ubehageligt, at de aldrig går til tandlæge - også selvom de har tandsmerter. Tandlægeskræk er en lidelse, som skal tages alvorligt og som kan afhjælpes.

Vær ikke alene med din tandlægeskræk eller den almindelige nervøsitet for at gå til tandlæge. Du risikerer at få dårlige tænder, og det går ud over din livskvalitet. Du har brug for en tandlæge, som tager dig seriøst og hjælper dig med at håndtere din tandlægeskræk.

​Som tandlæge har jeg i over 10 år arbejdet seriøst og målrettet på at hjælpe patienter med tandlægeskræk. Jeg arbejder med en kombination af en indledende samtale, visualisering, akupunktur og smertefri behandling. Desuden bruger vi musik og evt. hypnose som afslapningsmetode.

Når vi vælger at lave en speciel side for netop dig med tandlægeskræk, så er det fordi, vi ved, hvor svært det kan være at forklare andre, blive forstået og respekteret for den ofte helt altoverskyggende og umotiverede angst, man føler ved tanken om at skulle få foretaget en tandbehandling. Ja, bare det at kontakte en tandklinik kan være uoverskueligt.

Tandlægeskræk kan for nogle mennesker faktisk være en dominerende faktor i hverdagen, som man bruger store ressourcer på at få fortrængt.

Tandlægeskræk eller odontofobi – er en fobi ligesom andre fobier. Klaustrofobi - højdeskræk – vandskræk – arachnofobi, dvs. en angst, man ikke kan styre.

Fobier kan skyldes gamle traumatiske oplevelser - kendte eller ukendte - som gør, at man har svært ved at tænke og handle rationelt. Typisk bliver disse gamle traumer "tricket", når man lander i en ny situation, hvor man føler, at situationen er ude af ens egen kontrol. Dette føler man ofte i en tandbehandlingssituation, hvor man bare skal åbne munden og så lade en fremmed "rode rundt" i ens mund. Det kan være voldsom angstfremkaldende, da man her har følelsen af, at man ikke har sin normale kontrol over situationen.

Tandlægeskræk hænger derfor ikke nødvendigvis kun sammen med tidligere traumatiske oplevelser i en tandlægestol. Angsten kan også skyldes andre former for traumer og/eller overgreb på ens person.

Man kan sagtens være en voksen, selvstændig og velfungerende person, der - vupti – når man sidder i en tandlægestol bliver 4 år, handlingslammet og panisk. Slet ikke sig selv. Det er en barsk og rædselsfuld oplevelse og et stort nederlag for mange, fordi man - ganske uberettiget - kan føle sig pinlig og flov i afmagt over sin egen opførsel.

Derfor er det min vigtigste opgave at få dig til at kunne klare tandbehandling - på dine præmisser. På den måde kan du komme videre i dit liv og få et mere realistisk syn på - og mere afklaret forhold til tandbehandling.

I forbindelse med tandlægeskræk har vi samarbejde med psykologer og psykiatere over hele landet, som vi kan henvise til, hvis der er behov for yderligere samtaler.

Da vi ved, hvor meget denne angst kan betyde, beder vi dig om ved den første telefon- eller mailkontakt at gøre os opmærksom på, at du har det meget dårligt med at skulle til tandlæge.

Vi sørger så for, at du får en tid til en 45 minutters lang samtale, hvor jeg forklarer om mine behandlingsprincipper og metoder. Jeg prøver ligeledes at få afdækket nogle af de forhold, der har givet dig angst for tandbehandling. Efter samtalen kan du hjemme i fred og ro afgøre, om dette er det rette sted for dig. Selve denne startsamtale koster 1020,-.

Anden gang du besøger klinikken, vil vi i fællesskab få lavet en status over dine tænder og mundhule. Derpå kan jeg få udfærdiget en behandlingsplan med et økonomisk overslag.

Tredje gang starter vi med let behandling, samtidig med at vi finder lige netop dine grænser for, hvad du kan acceptere.

Det er vigtigt at alle besøg/behandlinger foregår på dine præmisser, at du hele tiden er i fuld kontrol og, at vi altid har en fast aftale om, hvad der skal foregå næste gang, du kommer. Ellers vil din underbevidsthed kunne sætte dig tilbage i den situation, som din fobi bliver styret af.

Mit mål er, at du som patient får de redskaber, der gør dig i stand til at klare tandbehandlingssituationer - også hos andre tandlæger.

​Ring til os, så taler vi om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.

MUVICURE AF NIELS EJE OG BJØRN VENNERWALD.

Et projekt baseret på international research

MuViCure programmerne er blevet udviklet på basis af den internationale forskning i lydmiljø på hospitaler gennemført over en 6-årig periode af Musica Humana.


Kombinationen af den specielt komponerede musik MusiCure med specialproducerede film af ekstraordinær kvalitet repræsenterer en naturlig udvikling af Musica Humana projektet.

Kombinationen af den specielt komponerede musik MusiCure med specialproducerede film af ekstraordinær kvalitet repræsenterer en naturlig udvikling af Musica Humana projektet.
MuViCure er under konstant udvikling og flere forskningsprojekter indenfor brugen af audiovisuelle medier i sundhedssektoren skal følge op på de positive resultater.

Skabelsen og dokumentationen af MuViCure konceptet bygger således på den højeste grad af faglig ekspertise indenfor produktion af lyd og visuelle medier, samt målrettet forskning på internationalt niveau. Vi har her på klinikken været testklinik, da de påbegyndte MuViCure. Det har været en spændende proces, og vi er glade for at kunne tilbyde patienterne MuViCure.​

Åbningstider​ :

​Mandag​

​​09.00 – 16.00

​Tirsdag

​09.00 – 18.00

​Onsdag

09.00 – 17.00​

Torsdag

​09.00 – 14.00

Fredag​

​Lukket

Uden for klinikkens åbningstid henvises der til:

Københavns Tandlægevagt

Oslo Plads 14, 2100 Kbh. Ø

T : 1813​

TANDLÆGE MAJ-BRITT LILIENDAHL

Højbro Plads 5, DK-1200 København K.​