Hvor længe holder en protese?
Gummen, som protesen sidder på, svinder med årene, og det får protesen til at sidde dårligt fast. Svind kan også medføre, at du får et sammenbidt udseende, eller at din mund virker indfalden.
Der er meget stor forskel på, hvor meget og hvor hurtigt gummen svinder. Men når gummen er svundet, skal protesen rettes til, dvs. fyldes ud, så den atter passer. Tandlægerne kalder denne behandling for en duplikering. Nogle mennesker har behov for en duplikering med hyppige mellemrum, mens andre kan klare sig med én hvert femte år. Har du haft din protese i mange år, kan du vælge i stedet at få lavet en kopi af din gamle protese og få kopien til at passe. I så fald har du altid den gamle protese ”at falde tilbage til”.
Under alle omstændigheder er det en god ide at få protesen kontrolleret hos tandlægen én gang om året. Hvis gummesvindet bliver meget stort, uden at protesen tilpasses, vil den løse protese gøre stor skade på gummerne. De svinder hurtigere, og muligheden for overhovedet at bruge protese forringes. Du skal passe godt på dine gummer – de skal holde hele livet.
Hvad med særligt sarte gummer?Nogle mennesker, specielt lidt ældre, har ikke alene et stort gummesvind. Deres slimhinde er også meget tynd, og så er den ikke så elastisk, som den var tidligere. Det betyder, at der kan opstå smerter fra den tynde slimhinde, når den udsættes for tryk fra en protese.
Den tynde slimhinde kommer med andre ord i klemme. Som regel kan du intet se i munden – det gør blot ondt, når du bider sammen.
Tandlægen kan i mange af disse tilfælde hjælpe ved at forsyne undersiden af protesen med et lag gummi. På den måde vil protesen opleves mere behagelig, fordi det elastiske gummilag fjedrer, når du bider eller tygger sammen med protesen. Gummilaget skal som regel
udskiftes med jævne mellemrum.
Protese med gummilag
Er regelmæssige eftersyn hos tandlægen nødvendige?Ja. En protese skal efterses og justeres af hensyn til gummesvindet. Der kan også opstå betændelse eller svamp og undertiden alvorligere sygdomme i munden, som tandlægen kan opdage.
Det er ikke altid, at du selv kan mærke, hvis der er et problem. Under alle omstændigheder skal det altid behandles. Gå derfor til tandlæge mindst en gang om året, eller tal med din tandlæge om, hvor tit du bør komme til kontrol – I kan evt. aftale det fra gang til gang.
Denne brochure er et supplement til de oplysninger, som din tandlæge har givet dig.
Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
Postboks 143
1004 København K
Sidst opdateret den: 3. april 2008
Telefon: 70 25 77 11